18 märts 2012

1. nädal

Nüüdseks olen siis juurikaid ja puuvilju söönud nädal aega. Ja täitsa hea on olla! Kohvipuuduse-peavalud kadusid üsna ruttu ning vaatamata "jänesetoidule" väsimust ega tühja kõhtu poleks väga nagu olnudki. Minu puhul jääb vist loodetud kontrast tagasihoidlikumaks, sest juurikaid, puuvilju ning värsket söön ma muidu ka hästi palju.

Kuid selle eest olen sattunud täielikku smuutisõltuvusse ning saanud proovida mitmeid põevaid suppe ja juurikaretsepte. Mõned lemmikud eelmisest nädalast:

Avokaado-maasikasmuuti


1 avokaado
1 banaan
1-1,5 dl maasika toormoosi (või külmutatud maasikaid ja natuke suhkrut).

* Banaanidest saab hea "jäätise" nii: võtad 2-3 küpset banaani, viilutad ja paned paariks tunniks sügavkülma. Seejärel püreesta saumikseriga ühtlaseks. Miks mitte lisada ka siia maasikaid ning usun, et ka šokolaad või kakao sobiks hästi (sed aga mitte puhastuskuuri ajal)


Mango-mustikasmuuti


pool väikest mangot
1-1,5 dl külmutatud mustikaid
1 banaan
mahla või külma vett (pirnimahl sobib hästi - mina kasutasin: Pure Pear Juice)


Antioksüdantiderohke smuuti


1 klaas granaatõunamahla
külmutatud marju (mustikaid, vaarikaid vm)

Smuutidele võib sobiva konistentsi saavutamiseks lisada külma vett, jääd või mahla. Kui kasutad mahla, siis vali täismahlad või mehud, mitte rohke suhkrulisaga mahlajoogid. Kellele meeldib kookos, võib proovida smuutidesse lisada kookosjahu (mina leidsin seda viimati Biomarketist). Kes on aga mangosõber ja tahab neid smuutides kasutada, siis kindla peale minek on East Endi mangopüree (müüakse Tallinnas Stockmannis ja Piprapoes). Kogemus näitab, et head ja küpset mangot on meie poelettidelt raske leida.

Ahjus röstitud brokoli ja lillkapsas


10-12 lillkapsa või brokoli õisikut
1-2 spl oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Sega kõik kokku, laota õisikud ahjuplaadile ning rösti 225 C juures umbes 20 minutit. Kui kasutad külmutatud brokolit, hoia seda enne ahju panemist paar minutit keevas vees (aga mitte liiga kaua!).

Ahjus röstitud pastinaak ja maapirn


Võta endale meeldiv kogus pastinaaki. Lõik juur tükkideks või ratasteks ning keeda 5-10 minutit. Pese maapirnid harjaga või koori ning lõika väiksemateks tükkideks. Sega pastinaak ja maapirn kausis 1-2 sl oliiviõli, meresoola ning värskelt jahvatatud musta pipraga. Rösti ahjus pool tunnikest. Mida pehmemaks pastinaagi keedad, seda kiiremini ta ahjus valmis saab. 


Maapirni-porgandi püreesupp


1 sl õli
1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
köögiviljapuljongit (mina kasutan mahepoest pärit puljongipulbreid ja kuubikuid)
1-2 porgandit
2-3 maapirni

Kuumuta paksema põhjaga potis õli ning hauta selles tasasel tulel sibulat ja küüslauku kuni need on pehmed. Lisa köögiviljapuljong ning väiksemaks tükeldatud maapirnid ja porgandid. Keeda kuni pehmenemiseni. Püreesta saumikseriga ning maitsesta vajadusel.

Maapirnid sobivad riivitult väga hästi ka värsketesse salatitesse. Aga nad on ka niisama toorelt närimiseks täiesti suurepärased.

Mina jätkan järgmisel nädalal samuti juurikate lainel. Lisaks varusin endale kikerherneid, läätsesid, tofut ning kookospiima. Teisel nädalal lülitub menüüsse kõrge kvaliteediga valgud (nt. soja, kala, kaunviljad).

Õues on juba märkimisväärselt vähem lund :) Varsti saab ratta kuurist välja vedada ning äkki näeb kuskil juba esimesi kevadlilli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar