24 märts 2012

2. nädal

Kevad tuleb mühinaga! Iga päevaga on soojem, valgem, mõnusam. Lumi on siinkandis vaid metsa all ja üksikutes kohtades sulamata, jõgi ammu jäävaba ja kõik, mis jääb linnast välja, lõhnab metsikult hästi.

Teine nädal kevade moodi söömist läheb kenasti. Möödunud nädalal lisandusid menüüsse kaunviljad, soja ning lubatud oli süüa ka näiteks kala.

Mõned retseptid ka:

Ahjus röstitud kikerherned - maitsvam ja tervislikum alternatiiv soolapähklitele
1 purk konserveeritud kikerherneid
meelepäraseid vürtse (näiteks jahvatatud ingver, tšilli, kardemon, vürtsköömen)
soola
1 spl oliiviõli

Nõruta ja loputa kikerherned. Sega nad kausis õli ning maitseainetega. Laota küpsetuspaberiga ahjuplaadile ning rösti pool tundi 225C juures, aeg-ajalt segades. Kui tahad krõmpsumat tulemust, rösti kauem (jälgi lihtsalt, et kõrbema ei läheks).

Allikas: Whole Living

Kaalikapüree - kõlab nagu lastetoit, aga maitse on kaalikaselt magus ja siidine
1 kaalikas
0,5-1 dl taimset koort
soola
muskaatpähklit

Lõika kaalikas kuubikuteks ja keeda pehmeks. Nõruta*. Püreesta saumikseriga ühtlaseks, riivi hulka muskaatpähklit (võib julgelt kasutada, maitse ei jää domineerima), lisa koor ning püreesta täiesti ühtlaseks. Maitsesta soolaga.

* Ära kalla keeduvett niisama minema. Juurikate keeduvesi sisaldab väga palju häid asju, mis keemisel vette lahustuvad. Seda saab sügavkülmas säilitada ning kasutada supi tegemisel puljongina. Minu arust on see aga nii maitsev, et sobib lihtsalt ära juua.

Allikas: Oma Maitse (2009 jaanuar)

Läätsehautis
2,5 dl läätsi (mina kasutasin punaseid kiirkeedu läätsi)
4 dl vett
1 punane paprika
tükike tšillit
2 spl õli
2 dl tomatipüreed või tomatimahla
jupp ingverit
1 tl mahedat paprikat
1 spl karrit
2 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kollajuurt
3 spl sidrunimahla
1-2 tl soola
2 dl kookospiima
1 sibul
1 küüslauguküüs

Kuumuta paksema põhjaga potis õli. Viska sisse hakitud paprika, sibul, küüslauk ja tšilli. Sega 2-3 minutit. Lisa tomatipüree ning maitseained. Vähenda kuumust ja hauta veel 3 minutit. Vala peale vesi, kookospiim ja sidrunimahl ning läätsed. Hauta tasasel tulel 40 minutit (kui kasutad kiirkeedu läätsi, siis piisab umbes 20 minutist).

Allikas: Maaleht


Endiselt olen smuutide lainel:

Spinatismuuti Vilde Tervisekohviku ainetel
1 küpse banaan
1 küpse pirn
maitsestamata sojajogurtit
peotäis spinatilehti
soovi korral basiilikulehti

Sellesse smuutisse sobiksid ka näiteks kaerahelbed või kaerakliid. Mina olen lisaks kookosjahule smuutidesse lisanud ka linajahu.


Pirni-banaanismuuti
1 pirn
1 banaan
ananassimahla
spinatilehti


Mustika-banaanismuuti
1 dl külmutatud mustikaid
1 banaan
sojajogurtit
1 spl kookosjahu

Särtsakas smuuti
1 apelsin
2 cm jupp ingverit
1 pirn

Järgmisel nädalal lisanduvad menüüsse kala, gluteenivabad teraviljad (riis, hirss, tatar), muna, kinoa. Endiselt ei tarbi kohvi, suhkruid, piimatooteid ega gluteeni sisaldavaid teravilju (nisu, rukis, oder). Pean tunnistam, et kohvist tunnen küll puudust, kuid mitte nii väga selle ergutavast mõjust kui aroomist ja maitsest.

Kevadet kõigile! Minge metsa ja nuusutage, mismoodi ta lõhnab :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar