19 veebruar 2012

Porgandi- ja peedikaraskid ning ahjuköögiviljad

Nädalavahetustel on mõnus aega võtta köögis nokitsemiseks. Enamasti on siis pisikeses köögis väiksem oht inimestele jalgu jääda ja keset argipäeva on endalgi tunne, et peaks tegelema millegi "targemaga".

Tänasel õue-ei-taha-tormisel Tartu maratoni päeval (vaprad inimesed!) tekib isu millegi sooja järele. Lõunasöögiks läksid ahju köögiviljad (peet, kartul, porgand, kapsas) koos basiilikumaitselise rapsiõli, maitserohelise ja natukese soolaga. Välja võttes segasin nende hulka ühe peeneks hakitud küüslauguküüne ning värsket basiilikut ja tulemus on minu arvates ülivõrdes hea.


Pildid on täna "lahjad" sest mul pole paremat kui nutitelefon ja ühikaköögi pliidivalgustus :)

Köögiviljad on mu vaieldamataud lemmikud. Ma ei väida seda enam ammugi sellepärast, et nende söömine on tervislik, vaid nad lihtsalt maitsevadki mulle kohe nii väga. Päris paljud inimesed teevad ikka veel selle peale suuri silmi :) Aga maitse üle teatavasti ei vaielda. Pean siiski mainima, et nii kaua, kui minu kodus veel siga, looma, lammast, küülikut, kalkunit, kana ja kõiksugu kala tehakse, siis taimetoitlast minust ei saa.

Kuna ahi soe, küpsetasin ka karaski moodi pätsikesi. Need sobivad täiesti imehästi kitsejuustuga (eriti veel "Kitsekese"-nimelise viilujuustuga, mis võib maheda maitse poolest meeldida ka kitsejuustu mitte armastavatele inimestele). Retsept on algselt vaid porgandikaraskite kohta, kuid tahtsin proovida ka peediga. Poole tegemise pealt tekkis idee peedikaraskitele ka küüslauku lisada, kuna ahjus küpsetatud peedi juurde sobib küüslauk imehästi (samuti avastasin mingi hetk ennast toorest riivitud peeti ja küüslauku söömast...). Kes küüslauku ei armasta, võib ära jätta ja saab mahedama tulemuse. Retsept mugandatud kujul Toidutarest.

Värvilised...


Porgandi / peedikaraskid
~20tk


500g sojahapukoort või maitsestamata sojajogurtit
1 muna
0,5 tl soola
3 spl suhkrut
50g sulatatud võid või küpsetusmargariini
2 dl gluteenivaba nisujahu
2 dl gluteenivaba kaerajahu (võib teha ka ainult kaerajahust)
0,5 dl kaerahelbeid (võib ära jätta)
0,5 tl söögisoodat
3 keskmist porgandit
pool suuremat peeti
1 küüslauguküüs

1. Riivi porgand ja peet ning pane eraldi kaussidesse. Riivi küüslauk ja sega peediga.

2. Klopi muna suhkru ja soolaga, sega hulka hapukoor või jogurt.

3. Ühenda jahud ja sooda. Lisa jahusegu jogurtisegule, klopi pisut.

4. Sulata või ja lisa tainale.

5. Jaga tainas kaheks. Sega riivitud porgandid poole tainaga ning riivitud peet teise poole tainaga.

6. Jaga tainas väikestesse keeksivormidesse või pabervormidesse (karaskid ei vaju küpsedes laiali, seega muffinipanni järele vajadust ei ole) ning küpseta 180 C juures 30-40 minutit.

7. Söö näiteks värske basiiliku ja tomati, juustu või kitsejuustuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar